Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Moberg fortsättning

Även i romanen Din stund på jorden, som alltså Moberg skrev efter Utvandrarsviten, finns en utvandrare från Småland. Hans namn är Albert Carlsson. Han ser tillbaka på sitt liv, även där knyts samman erfarenheter först från de småländska tegarna och sedan från utvandrarnas drömrike, Amerika.

foraldrarVilhelm Moberg hade själv mycket släkt som utvandrade, både på fars och mors sida. Alla hans mors syskon utvandrade faktiskt, utom alltså mor Ida själv. Vilhelm Moberg umgicks med planer på att utvandra han också, 1916 kom han så långt att han fick pengar till en Amerikabiljett av en morbror som bodde i Kalifornien. Föräldrarna lyckades övertala sonen Vilhelm. Mot löfte om fokhögskolestudier lovade han att stanna kvar i Sverige.

Men åter till torpet i skogen. Det var Vilhelm Mobergs hem bara tills han var nio. Därefter flyttade familjen in till byn. Med hjälp av Amerika-pengar kunde familjen köpa tillbaka mor Idas fädernegård. Den hade mormor Johanna tvingats sälja när hon blev änka med sju små barn och inte längre hade råd med annat än en backstuga på undantag. Gården ägs och bebos förresten än i denna dag av släktingar till Vilhelm Moberg.

Indelte soldaten Karl Gottfrid Moberg blev sålunda hemmansägare med betydligt bättre hus och med tillgång till samma mängd mark som Karl Oskar på Korpamoen, 60 tunnland. Flera kor fanns i ladugården, livet var betydligt tryggare än i soldattorpet. Men, skriver professor Ulf Beijbom i sin bok Vilhelm Moberg och utvandrarbygden, (Norstedts, 1993): "Vilhelms påstående från 1947 att bondens främsta statussymbol, hästen, också fanns på gården, motsägs av andra meddelare." Och hur utforskat Vilhelm Mobergs liv och författarskap än är, in i minsta skrymsle, hamnar man som läsare förr eller senare i det gränsland där utvandrareposet rör sig: Det som är dagsens sanning är samtidigt ren fiktion. Moberg rör sig obesvärat mellan inlånad dokumentär och ren fantasi, mellan den journalistik han också utövade och det skönlitterära författarskap som befriade ytterligare.

Ta gestalten Ulrika i Västergöhl.

Med sin ursinniga munvighet är hon påfallande lik Sissa Svensdotter i Östergöl, som förekommer i rapporter och rättegångsprotokoll i samband med att de så kallade åkianerna till kyrkans förtret fick allt fler anhängare i småländska byar på sent 1700-tal.

Sissa Svensdotter var syster till Åke Svensson i Östergöl, han som grundade sekten. Hon skrek verkligen ut sitt förakt mot svartrockar och annan överhet, nästan ordagrant just så som Moberg låter henne göra i romanen. Men byhora var hon aldrig. Och Västergöhl finns inte i verkligheten.


Och där romanens Ulrika får upprättelse av Moberg och når försoning i sitt liv, kom verklighetens förebild aldrig loss ur Småland. I samband med att romanerna utkom sade nämligen en man från Ljuder i ett radioprogram: "Den verkliga Ulrika for aldrig till Amerika, utan stannade hemma i socknen där hon framgångsrikt fortsatte sin skörlevnad."

Eller ta för den delen romanens Kristina, som föddes i Duvemåla. Det är alldeles omöjligt att leta fram en verklighetens Kristina, däremot är det inte svårt att hitta till Vilhelm Mobergs mormor Johanna. Hon föddes i byn Duvemåla 1833 och dog inte förrän 1912, vid hennes knut stod en astrakanapel.

> Ännu mer om Moberg

< Tillbaka

Visste du att...

• Mobergs böcker publicerats på mer än 20 språk.

 

• Utvandrareposet som Kristina från Duvemåla bygger på har sålt 2 miljoner exemplar enbart i Sverige.

 

• Moberg blev placerad i arresten efter att ha kommit för sent från en permission. Det tyckte han var skönt och roade sig där med att skriva skämtsamma värnpliktshistorier. Så började Vilhelm Moberg skriva.

 

• Vilhelm Moberg 1918 drabbades av spanska sjukan. Han var faktiskt nära döden. Han måste punktera ena lungan och var sjuk ett helt år. Detta satte stopp för hans vidare studier.

 

• Mobergs samtliga mostrar och morbröder emigrerade till USA.

 

• Moberg arbetat som glasblåsare, skogshuggare och skördeman. Han arbetade också länge som torvbrytare, ett fruktansvärt tungt arbete, som han också har skrivit om.

 

• Moberg levde och verkade i USA under fyra år.