Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Maria Ylipää ger ut sin första soloplatta

08.03.2013 kl. 11:02
Svenska Teaterns egen Kristina, månsidiga skådespelaren Maria Ylipää har släppt sin första soloplatta i slutet av februari. Skivan består av L. Onervas dikter, tonsatta av Anna-Mari Kähärä. Skivan kommer också ut på vinyl och som första singel har skivbolaget valt det varma stycket Credo.
Skivan finns även i digitalform på iTunes både i Finland och Sverige.

En av Finlands färgstarkaste och gladaste konstnärer Maria Ylipää, har haft en bråd vårvinter. På kvällarna har hon spelat den hyllade titelrollen i Kristina från Duvemåla och däremellan har hon promotat sin första soloplatta Onerva. Tidigare har hon även gett ut en platta tillsammans med Emma Salokoski, Omani Uni (Min egen dröm). Onerva är Ylipääs första soloalbum som består av helt nytt material - musikaliska tolkningar av L.Onervas lyriska dikter.

Bakgrunden till det hela är författaren och forskaren Anna Kortelainens Onerva-sammanställning i Stadens kvinnor-utställningen 2010. Anna-Mari Kähärä tonsatte dikterna till en konsert med Onervas alster och bad att Maria Ylipää skulle framföra verken.

Resultatet blev en själslig kammarmusik, där Onervas passionerade texter var i fokus. Starka kompostioner som inspirerats av såväl folkmusik som nutida vis-pop.

Till helheten hör ännu Riku Nieminens Orchestra och cellisten Riikka Lampinen. På skivan gästar även en av Finlands främsta musiker, gitarristen Marzi Nyman, basiseni Sara Puljula samt trumpetaren Verneri Pohjola.

Albumet presenteras i ett antal konserter. En har Ylipää redan gett i Savoy-teatern. På konserten får man även ta del av Onervas historier och fotografier.

Provlyssna på skivan här

Konserter

3.4. Joensuus stadsteater
18.4. Kapsäkki, Helsingforsi
19.4. Kapsäkki, Helsingforsi
21.4. Tavastehus stadsteater
22.4. KOM-Restaurangen på Högbersgatan i Helsingforsi