Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

De spelar Kristina, Karl Oskar, Ulrika och Robert

14.03.2011 kl. 18:30
Maria Ylipää, Robert Noack, Birthe Wingren och Oskar Karlsson är namnen du skall lägga på minnet. Till hösten 2011 börjar de repetera tillsammans med produktionsteamet och en ensemble på 60 personer, för att tillsammans skapa Svenska Teaterns största musikalsatsning någonsin.

fyra roller

På hösten 2010 inleddes några intensiva veckor av provsjungningar för rollerna i musikalen Kristina från Duvemåla. Över 1 300 ansökningar hade skickats in och 620 personer kom på audition. Av dessa kallades flera in för fortsatta auditions. Musikalens upphovsmän Benny Andersson, Björn Ulvaeus och regissör Lars Rudolfsson, regisassistent Maria Sid, musikaliska ledaren Hans Ek, Henrik Wikström, Markku Luuppala och teaterchef Johan Storgård lyssnade på förmågorna.

De fyra som kom längst och fick de fyra huvudrollerna är Maria Ylipää, Robert Noack, Birthe Wingren och Oskar Nilsson.

Grät till musiken

Maria Ylipää har setts i flera musikaler på bland annat Helsingfors stadsteater och även spelat in både musik, tv och film. Just nu är hon aktuell som häxan Elphaba i musikalen Wicked på Helsingfors stadsteater. I höstas gick hon på audition för rollen som Kristina i Kristina från Duvemåla, och fick titelrollen efter fyra provsjungningar.

– Jag grät både när jag lyssnade på musiken från Kristina från Duvemåla och när jag sjöng den, berättar Maria Ylipää, och fortsätter: det är ett gott tecken – jag måste gråta till musik innan jag sjunger den inför andra.

Från en ytterlighet till en annan

Birthe Wingren är bekant för många och har spelat både på finska och finlandssvenska teaterscener. Just nu är hon aktuell i musikalen Cabaret på Svenska Teatern där hon ses i huvudrollen som dansflickan Sally Bowles.

Först låtsas man att man är i Berlin, sen i Duvemåla. Det går från paljetter till vadmal, säger Birthe Wingren, som kommer att spela rollen som sockenhoran Ulrika.

Första stora rollen

Robert Noack och Oskar Nilsson är två okända talanger i Finland. Robert blir till våren färdig från Teaterhögskolan i Malmö och efter endast en praktikperiod på Dramaten i Stockholm går han direkt från skolbänken till en huvudroll.

Man skulle ju helst ha velat berätta för alla direkt, jag var så otroligt glad och det hela var så fantastiskt, berättar Robert om hur det kändes när han fick veta att han fått rollen, men var tvungen att hålla det hemligt i två månader.

Vuxit upp med musiken

Oskar kommer precis som Robert direkt från skolan till en stor roll. Han har studera på Musikhögskolan i Stockholm och musiken har alltid varit en del av hans liv. Just nu är han extra aktuell med popbandet Concept Store i vilket han sjunger.

Medan både Maria och Birthe inte från tidigare varit så bekanta med musiken från Kristina från Duvemåla, minns både Robert och Oskar musiken från sin barndom.

– Jag har vuxit upp med musiken från Kristina från Duvemåla. Låtarna var väldigt populära i Sverige då musikalen spelades och det är så himla vacker musik, säger Robert om musiken.


Totalt kommer musikalen Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern att engagera över 60 skådespelare, sångare, dansare och musiker, som presenteras var och en för sig i bild och text här på www.kristina.fi under våren.

Text: Karin Lindroos