Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Kent Sjöman

- Jag skulle kunna utvandra om en förändrad politisk situation gjorde det omöjligt att andas

Namn: Kent Sjöman
Ålder: 62 år
Hemort: Född i Linköping, bor i Helsingfors

Presentation: Min professionella ”födelse” skedde på krogen. Närmare bestämt på Berns Salonger i Stockholm där jag som medlem i sång- och dansgruppen Berns barn medverkade i min första show år 1970. Med sagda grupp arbetade jag sedan i cirka tre års tid, varefter jag medverkade i musikaler och operetter på riksteatern. År 1975 anställdes jag vid Uppsala-Gävle Stadsteater och jobbade där till 1980. Då tog jag tjänstledigt och båten till Åbo och Åbo Svenska Teater, där jag arbetade i tre år. Sedan hösten 1983 har jag varit anställd vid Svenska Teatern i Helsingfors. Jag har bland annat spelat i Mannen från La Mancha (Svenska Teatern 1993), 20th Century Blues (Svenska Teatern (1999–2000), Ferlin – med många kulörta lyktor (Svenska Teatern 2002–2003) och Mon Manége á Moi (Svenska Teatern 2011).

Min roll i produktionen: Daniel

Mina förväntningar inför produktionen: Att jag gör ett bra jobb.

Det första jag tänker på när jag hör namnet ”Kristina från Duvemåla”: Wilhelm Moberg och Andersson och Ulvaeus.

Mitt förhållande till Vilhelm Mobergs böcker/berättelsen om Kristina och Karl-Oskar:
Jag läste böckerna när jag var ung och tyckte om dem. Såg även filmen och tyckte om den.

Finns det någon i din släkt som har emigrerat? Det finns släktingar som i tiderna flyttat såväl till USA som till Sydafrika och andra länder. Men om ”emigration” är rätt ord i sammanhanget är inte alltid så säkert. Mina föräldrar flyttade från Finland till Sverige efter kriget (1945). Själv flyttade jag från Sverige till Finland i början av 80-talet, så jag är väl ”emigrant” då.

Vad skulle få dig att emigrera idag? Om det blev omöjligt att försörja sig eller om en förändrad politisk situation gjorde det omöjligt att andas, skulle man väl finna för gott att emigrera.

 

Se Kent Sjöman i hans egen föreställning

Mon Manège à Moi

kent

 

> SPELDAGAR

Mon Manege à Moi heter en visafton där Kent Sjöman dyker ner i den svenska sångskatten. Olle Adolphson, Povel Ramel och Evert Taube samt en och annan folkvisa serveras. Kent blandar fransk chanson med argentisk romantik, lite evergreens och en gnutta blues. Anrättningen kryddas med bl.a. Gustav Fröding, Nils Ferlin, Erik Axel Karlsfeldt.

> Läs mer