Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Matilda Ambré

- Jag åkte till London och Royal Albert Hall för att se Helen Sjöholm som Kristina, och nu är det jag som får spela 1:a cover för samma roll. Wow!

Namn: Matilda Ambré
Ålder: 26
Hemort: Jönköping i Småland i Sverige

Presentation: Jag är en gröngöling skulle man kunna säga då detta är mitt första jobb efter fyra års studier.
Jag har väl i stort sett alltid varit intresserad av musik och sjungit och apat mig. Jag började spela cello i 3an men tyvärr blev de ingen lång karriär vilket jag ångrar idag då det nog är mitt favoritinstrument. De var som 11-åring jag började ta lektioner i sång och snabbt efter det gjorde jag min första huvudroll som flickan Lucille som letade efter sin okända pappa. Åren därpå var det mycket tid som spenderades på Kulturskolan i Jönköping och det är härliga minnen.
Efter musikgymnasiet var jag trött på att sjunga och behövde lite äventyr så då jobbade jag som au-pair i Luxemburg och sen flyttade jag till Göteborg där jag fick jobb i en Filippa K butik. Efter att ständigt ha sjungit med i nästintill alla låtar som spelades i butiken gick det upp för mig (och mina kollegor) att jag saknade sången och scenen.
Det ledde till 4 års utbildning inom teater, sång och dans. Äntligen klar med det och nu är jag här. På mitt första jobb. I Kristina från Duvemåla. Som är begreppet ”bra musikteater” personifierad. Om man nu kan säga så.


Produktioner jag varit med i:
Detta är min första professionella debut men innan har det varit diverse skolproduktioner. Jag gjorde bland annat som 18 åring Dorothy i ”The Wiz”, som är en modernisering av ”Trollkarlen från Oz” med musik av Quincy Jones och där Diana Ross spelade Dorothy i original versionen och Michael Jackson var fågelskrämman.  Det svänger vill jag lova!

Min roll i produktionen: 1a cover för Kristina samt ensamble

Mina förväntningar inför produktionen: Att lära mig mer om mig själv. Att lära från de äldre och mer erfarna än jag. Och ha roligt och njuta såklart!

Det första jag tänker på när jag hör namnet ”Kristina från Duvemåla”: Det har varierat väldigt, tidigare var det Helen Sjöholm som det var så starkt förknippat med, men numer är de tanken på den starka kvinnan och mamman. Alla mammor. Min mamma.

Mitt förhållande till Vilhelm Mobergs böcker/berättelsen om Kristina och Karl-Oskar:
Jag har väldigt starka minnen sedan jag såg filmatiseringen som 7-åring. Speciellt från de stunder då livet ställdes på sin spets.
Efter att först ha läst böckerna innan vi började vårt arbete här så längtar jag riktigt efter att läsa dem igen och igen. Men jag ska nog ändå vänta lite med att öppna första boken ännu en gång. För dem som inte tycker om att läsa kan jag rekommendera ljudboken. Den målade jag stolar till i ”snickaboa ”, berättaren har en fin inlevelse och han levandegör verkligen personerna.  Det gör även böckerna på ett otroligt och nästan magiskt sätt.

Finns det någon i din släkt som har emigrerat? I nära släkt är det ingen som jag vet, men vi har en väldigt nära vän till familjen vars morföräldrar utvandrade till Amerika och faktiskt just Taylors Falls. Hennes mamma föddes där men återvände senare till Sverige, men många kusiner och sysslingar till personen i fråga bor fortfarande kvar.

Vad skulle få dig att emigrera idag? Om jag tvekade på att jag själv och mina kära skulle överleva i Sverige.
Eller om vädret blir väldigt mycket värre än vad det är idag. Jag älskar våra olika årstider men snart får även vi införa begreppet ”regnperiod”.

 

PRESSKLIPP

> "Matilda fick storroll av Björn och Benny" LÄS ARTIKELN

Matilda


> Läs om Matilda Ambré på Jönköpingsnytts nöjessidor

Jnytt.se är Jönköpings största dagstidning på nätet med ca 40.000 läsare/dag,

jyty