Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Matti Pasanen

- Efter 4000 föreställningar på Operan är jag ivrig över att vara med i Kristina från Duvemåla

mattiNamn: Matti Pasanen
Ålder: 56 år
Hemort: Helsingfors, Vanda
Hemsida: www.posetiivaripasanen.net

Presentation: Efter studentskrivningarna och armén började jag studera vi Sibelius-Akademin (1975) under ledning av Jolanda di Maria Petris. Jag deltog i operastudion från första början och sjöng och dansade på Nationalteatern. Mellan åren 1979 och 1981 spelade jag på Tavastehus Stadsteatern. År 1981 började min karriär i Finlands Nationaloperas kör som 1-tenor. Där stannade jag i nästan 29 år innan jag gick i pension år 2009. Under åren gjorde jag många olika slags roller, bland annat Njegus i Glada Änkan (1983 och 2008), skrivaren i Österbottningar (1991), Parpignol i La Boheme, Fedka i Spelman på taket.

Efter studierna vid Sibelius-Akademin har jag sjungit under ledning av Erik Saeden i Stockholm och Peter Lindroos och Pekka Nuotio i Finland. År 1986 grundade jag och min fru Anne Nielsen en teater, numera Teatteri Vantaa, som firar 25-års jubileum. Där har fungerat som producent. År 1989 var jag med och grundade Finska Kammaroperan och vi turnerade runt hela Norden med Crussell`s Frithiofs Saga (regi Lisbeth Landefort). I slutet av 90-talet skaffade jag mig ett positiv och blev Finlands enda sjungande positivspelare. År 2000 när Helsingfors var Europas Kulturhuvudstad gjorde vi Mozarts Trollflöjt med en liten kammarorkester och mitt positiv (regi Lisbeth Landefort). Efter 4000 föreställningar på Operan och teatern är jag mycket ivrigt att vara med i Kristina från Duvemåla.


Min roll i produktionen: Abbot

Mina förväntningar inför produktionen: Efter 4000 föreställningar på Operan och teatern är jag mycket ivrig över att vara med i Kristina från Duvemåla, och jag ser fram emot att vara en del av den här fantastiska ensemblen.

Det första jag tänker på när jag hör namnet ”Kristina från Duvemåla”: Jag minns att jag var med familjen på Skansen i Stockholm och såg affischer med reklam för musikalen Kristina från Duvemåla på Cirkus, och att jag gärna ville se den men inte hade tid.

Mitt förhållande till Vilhelm Mobergs böcker/berättelsen om Kristina och Karl-Oskar: Min hustrus far var en dansk trädgårdsmästare som emigrerade till Kuopio och Mobergs böcker var hans favoritböcker.

Finns det någon i din släkt som har emigrerat? Min fars kusin flyttade till San Diego i Kalifornien år 1948.

Vad skulle få dig att emigrera idag?
Många av mina vänner vid Sibelius-Akademin flyttade till Tyskland på 70-talet och jag tänkte också själv göra det. Nuförtiden är jag så fäst i min hembygd och speciellt i min egen by Sottungsby att det är omöjligt för mig att tänka på emigration.