Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Nina Kronlund

- Att få stå på Svenska Teatern scen känns fortfarande ofattbart

ninaNamn: Nina Kronlund
Ålder: 38 år
Hemort: Född och uppvuxen i Vasa, bor i Esbo

Presentation: Jag gick på musikklass under skolåren, spelade piano och gick musikteoriutbildning på Kuula-institutet i Vasa samt sjöng i församlingens barnkör. Mamma och pappa lyssnade mycket på musik hemma och tydligen märkte de att jag levde upp speciellt då Abba spelades på radion. Då jag fyllde fyra år gav pappa mig Abbas LP Waterloo. Jag var helt såld. Genom åren har jag lyssnat på all slags musik, och beslöt mig för att söka in till Sibelius-Akademin. Kyrkomusiken kändes närmast. Jag ville sjunga, spela orgel och dirigera. Jag studerade vid Sibelius-Akademin på heltid i åtta år för musikmagistersexamen med högsta kantorskompetensen. Jag har nu arbetat i Esbo svenska församling i åtta år. Jag har medverkat i liturgiska, latinska kyrkodraman som uppfördes i Vasa svenska församling under tonåren, jag dirigerade delar ur Sibelius svit Pelléas et Mélisande med Seinäjoki symfoniorkester under Sibelius-Akademins sommarkurs för tio år sedan, år 2004 gjorde vi ett direktsänt medeltida gregorianskt sångdrama på påskmorgonen från Esbo domkyrka och alla konserter med min kammarkör Novena gör mig lycklig. Damkören Eviva vann ett par guld i en körtävling i Bratislava (2010) och jag fick ett specialpris för mitt dirigerande.

Min roll i produktionen: Sångare / korist ( I cover för Ulrika)

Mina förväntningar inför produktionen: Jag älskar att vara med i processer där något växer fram, och denna produktion blir unik för mig. Att få sjunga denna musik varje dag blir underbart. Att få stå på Svenska Teaterns scen känns fortfarande ofattbart.

Det första jag tänker på när jag hör namnet ”Kristina från Duvemåla”: Musiken, kärlekshistorian, den skandinaviska glöden och kämparandan.

Mitt förhållande till Vilhelm Mobergs böcker/berättelsen om Kristina och Karl-Oskar: Jag har läst böckerna två gånger tidigare och nu har jag börjat läsa dem igen. Jag kan lätt sätta mig in i den blandade förväntan och våndan i att flytta till annan världsdel. Jag har själv varit beredd att flytta till USA och fastän flytten inte blev av har jag gått igenom de tunga, mentala farvälen.

Finns det någon i din släkt som har emigrerat? Mamma har släkt i Canada. Min farfarsfar Emil reste i tre omgångar till USA. De två första gångerna till Butte, Montana där han jobbade i koppargruvor och kom hem till Jeppo med pengar. Efter första turen gick dock banken i Nykarleby i konkurs och den andra gången gjorde inflationen pengarna till sand. Den tredje turen reste Emil till Seattle, Washington State för att jobba som carpenter och denna gång lyckades det bättre. Tillbaka i Jeppo kunde han köpa mer jord och skog till familjen. Vi har fortfarande Amerikasläktingar i Seattle-trakten – Emils syster Olivia flyttade som 17-åring till USA och fick familj där. Vi har besök från det nya landet så gott som varje sommar, flera från de yngre generationerna har kommit hit och lärt sig svenska.

Vad skulle få dig att emigrera idag? Äventyret! Livet kan vara bra var som helst.