Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Första genomgången höjde stämningen - Se video

05.12.2011 kl. 10:53
Repetitionerna av Kristina från Duvemåla har inletts, och den 2 december var det dags för hela ensemblen att för första gången träffas. Kollationeringen samlade förutom ensemblen också det konstnärliga teamet och anställda vid Svenska Teatern.

Kollationeringen

Teaterchef Johan Storgård hälsade alla välkomna till vad han kallade för en multikulturell produktion, i vilka finska, finlandssvenska och svenska förmågor medverkar.

- Det är ett unikt och historiskt ögonblick, och det tog oss 6–7 år innan vi kom så här långt, berättar Johan.

Regissören Lars Rudolfsson, som också regisserade uruppförandet i Sverige, berättar om musikalen Kristina från Duvemåla.

- Pjäsen lades för första gången upp i Malmö 1995, sedan Göteborg och avslutningsvis i Stockholm. Det är 15 år sedan uruppförandet, då var det 70 personer i ensemblen plus en stor orkester. I dag är det en bantad orkester och ensemble, historien är något förkortad och salongen är intimare.

En omarbetad version

Vid uruppförandet var Kristina från Duvemåla över fyra timmar. Versionen som vi kommer att få se på Svenska Teatern blir drygt en timme kortare och föreställningen kommer att skilja sig något från originalet.  rudolfsson

- Det är fantastiskt att göra det här en gång till. Vi kommer såklart att göra det bättre, annars är det ju ingen vits, säger Lars.

Musikalen Kristina från Duvemåla skildrar en del av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit. Lars Rudolfsson berättar i korthet historien, som börjar i Småland i Sverige där Kristina, hennes man Karl-Oskar och hans bror Robert tröttnar på umbäranden och steniga åkrar. De beslutar sig för att emigrera till USA, och resan till Minnesota är fylld av svårigheter men också glädjeämnen.

Ensemblen börjar sjunga, dirigerade av korledare Henrik Wikström. Trots att vi befinner oss i en liten sal upplyst av lysrör, sittandes på ganska hårda stolar, går det inte att undvika att få gåshud av sången. Maria Ylipää, Robert Noack, Oskar Nilsson, Birthe Wingren och hela kören lyckas fängsla omedelbart. Många tårar rann ner för åhörarnas kinder då Oskar sjöng Guldet blev till sand. Hur skall då inte slutresultatet se ut, i Svenska Teaterns renoverade salong, med maffig scenografi av Robert Wagner, ljus och dräkter?

Finskan åkte hem efter första akten

Det är dags för lunch och Lars berättar en anekdot om den finska kvinnan som besökte Stockholm för att se Kristina från Duvemåla och efter första akten trodde att den var slut och gick hem.

- Det är på grund av henne vi måste sätta upp den här i Finland, så att hon får se slutet, skrattar Lars.

Efter lunchen fortsätter genomgången. De två låtarna som många känner igen från Kristina från Duvemåla; Guldet blev till sand och Du måste finnas, får rungande applåder i den lilla repetitionssalen. En hel del skratt hörs också när det konstnärliga teamet med bland annat Björn Ulvaeus och Benny Andersson sjunger barnens roll i musikalen med pipiga röster. 

Klockan 15 är allt genomsjunget.

– Jag blir berörd, sorgsen och lycklig igen, fastän man varit med om det här en gång tidigare, utbrister Lars.

Benny fortsätter:

– Det är så jävla fint, fantastiskt bra och jag är jättelycklig över det här.

Karin Lindroos